Kötelező a klímaberendezések rendszeres ellenőrzése - a Légionella akár halálos is lehet

Figyelem!

A hatóság megkezdte az ellenőrzéseket! A rendszeres ellenőrzés mellé megfelelő dokumentáció is szükséges. Tanulmányozza hírünk mellékletét!

Ha vízpermetet belélegezzük, akár bele is halhatunk a Legionella baktérium által okozott kórba. Mi mindent érdemes tudni minderről? Egy „vízszerető” baktériumról van szó, amely mindenhol előfordul ahol pangó meleg víz van. A kórokozó megtalálható a háztartási melegvíz-rendszerek 90 százalékában, akár a zuhanyzófejben is.

Lehetséges fertőző források a

-        szökőkutak, a

-        klímaberendezések, a

-        hűtőtornyok, a

-        párásító berendezések, a

-        pezsgőfürdők, az

-        akvárium, a

-        kerti locsoló és a

-        spriccflaskák.

A Legionella baktérium szűrése kötelező az intézmények számára az Emberi Erőforrások Minisztériumának 49/2015. (IX.6.) rendelete alapján, amelyet a Magyar Közlöny 2015. november 6-i számában tettek közzé. A rendelet 2016. február 4-én lépett hatályba. A rendelet szerint a fokozott kockázatot jelentő közegekben (pl. egészségügyi és szociális létesítményekben, kereskedelmi szálláshelyeken, közfürdőkben a 30°C-nál melegebb, vízpermetet képző medencék esetén, nedves hűtőtornyokban) kötelező rendszeres vizsgálatokat, mintavételeket végezni a Legionella kiszűrése érdekében.

 

Az Országos Közegészségügyi Központ 2016. január 16-án adta ki a módszertani útmutatóját a kockázat értékeléséről és a kockázatcsökkentő beavatkozásokról. (Lásd csatolt melléklet)

 

 

 

 

 

 

Mivel a fertőzés ellen nincs ellenszer, ezért nagyon fontosak azok a lépések, melyeket a Legionella terjedésének elkerülése érdekében lehet tenni: a klímaberendezések folyamatos ellenőrzése, mert azok komoly járványokat okozhatnak.

 

 

1976-ban, egy veterán legionárius gyűlésen 182 ember betegedett meg, 29-en meghaltak, mert a szállodai légkondicionáló párásítójában megtelepedett a Legionella baktérium. a nagy kiterjedésű vízrendszerrel rendelkező intézmények, létesítmények esetén (pl. közfürdők, nedves hűtőtornyok, kórházak, szociális intézmények) fontos a vízrendszer rendszeres ellenőrzése.

 

 

A klímaberendezések nagy kockázatot jelentenek az egészségünkre

 

Nagy kockázatú közegnek tekinthető minden olyan intézmény, ahol 20-50 °C hőmérsékletű víz van, amely a használat során vízpermetté alakulhat át, illetve azok a vízrendszerek, ahol fennáll a pangás lehetősége.

 

Forrás: WEBBeteg összeállítás Dr. Nagy László, infektológus orvos szerzőtől:

 

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/legzoszervi_betegseg/11583/legionellozis

 

Ha érintett, tanulmányozza és hajtsa végre a szabályokat!