Üdvözöljük a

Jó tudni a közérdekű bejelentések anonim kezeléséről | GYMSKIK, Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Jó tudni a közérdekű bejelentések anonim kezeléséről

A közérdekű bejelentések – alapvető jogok biztosa általi - intézését a panaszokról és a közérdekű bejelentésekről szóló 2013. évi CLXV. törvény, valamint az alapvető jogok biztosáról szóló 2011. évi CXI. törvény szabályozza. A közérdekű bejelentés olyan körülményre hívja fel a figyelmet, amelynek orvoslása vagy megszüntetése a közösség vagy az egész társadalom érdekét szolgálja. A bejelentés javaslatot is tartalmazhat.

A közérdekű bejelentések tárgya rendkívül szerteágazó lehet, így például a környezetszennyezéstől kezdődően, az adózás területen át a korrupcióig, szinte minden területet magában foglalhat.

A közérdekű bejelentések anonim jellegének biztosítása érdekében jött létre a közérdekű bejelentések megtételére szolgáló elektronikus rendszer.

A rendszer az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának (AJBH) honlapján (https://www.ajbh.hu) érhető el. Lehetőséget biztosít az ügyfélkapu igénybevételével, illetve az e nélkül történő közérdekű bejelentés megtételére. A bejelentést és annak mellékleteit – kérelem esetén mindezek anonim kivonatát – az AJBH továbbítja az annak vizsgálatára hatáskörrel rendelkező szervhez (eljáró szerv), amelynek 30 napja van a bejelentés vizsgálatára.

A rendszer által automatikusan generált – betű és számkombináció alapú – ügyazonosító és a bejelentéskor – a bejelentő által - megadott jelszó használatával tudja a bejelentő ügye állását követni. A vizsgálat eredményéről szóló tájékoztatás a fent említett azonosítók használata mellett a honlapon ismerhető meg, illetve kérés esetén a biztos levélben is megküldi azt.

A bejelentőnek lehetősége van arra is, hogy az eljáró szerv által, a közérdekű bejelentés kivizsgálása érdekében lefolytatott eljárásfelülvizsgálatát kérje, ha a vizsgálat eredményével nem ért egyet, álláspontja szerint az eljáró szerv a közérdekű bejelentést nem vizsgálta ki teljeskörűen, illetve az eljárásra jogosult szerv a bejelentést megalapozatlannak nyilvánítja. A felülvizsgálat során a biztos azt vizsgálhatja, hogy a bejelentés kapcsán a hatóság megtett-e mindent szükséges lépést, az előírt határidőket betartotta-e, továbbá, hogy eljárása során az alapvető jogokkal összefüggő visszásság megállapítható-e.

 

A témában további érdekességeket olvashat az alábbi linkre kattintva  http://korrupciomegelozes.kormany.hu/kereso#category=all&search=közérdekű+bejelentés 

Tisztességesen veled

További információért látogasson el a www.korrupciomegelozes.kormany.hu oldalra.