Üdvözöljük a

Startup hétvége Kismartonban | GYMSKIK, Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Startup hétvége Kismartonban

Szerző: Tompa Krisztián

A SMART-UP projekt keretében létrejött Startup Pannonia közösség kezdeményezés célja az osztrák és a magyar startup ökoszisztémák összekapcsolása. Ennek nyújtott ideális keretet a múlt hétvégén Kismartonban megrendezett Startup Pannonia hackathon/ötletverseny, melyre Burgenlandból, Stájerországból, Bécsből, Győr-Moson-Sopron megyéből és Budapestről érkeztek résztvevők.

Jelentkezhetett bárki, akár ötlettel, ötlet nélkül, egyénileg vagy csapatban. A hétvége alatt egy nemzetközi mentor csapat segítette a munkát, hogy vasárnap délutánra egy validált üzleti ötletet mutathasson be minden csapat a szakmai zsűrinek.

 

A Startup Pannonia egy határon átnyúló, interregionális kezdeményezés, melynek kiemelt célja, az osztrák és a magyar startup közösségeket egy asztalhoz ültetni. A projekt elsősorban a burgenlandi és az északnyugat-magyarországi régióra koncentrál. A program célja, hogy élénkítse a régió startupökoszisztémáját, eltekintve az országhatároktól – a Startup Pannonia ugyanis célkitűzése által lehetőséget biztosít az osztrák-magyar kapcsolatok kiépítésére is.  A kezdeményezést támogató  SMART-UP projekt vezető partnere a Győr-Moson-Sopron megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

A Startup hétvégének volt már előzménye, a Startup Pannonia Kick Off rendezvényét ez év júniusában a burgenlandi Nyulason/Jois-ban tartották meg. Ezt követően került megrendezésre 2018. augusztus 31. és szeptember 1. között az Első Győri Ideathon, amely egy ötletgeneráló rendezvény, ötletverseny volt, ahol 10 csapat mérette meg magát. Külön érdekesség, hogy az ott jelenlévő csapatok közül egy erre a versenyre is validáltatta magát.

 

A rendezvényre érkező magyar csapatokat a SMART-UP projekt keretében ingyenes szálláslehetőséggel segítette a Győr-Moson-Sopron megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a StartITUp Győr Egyesület pedig az utazásban és helyi koordinálásban nyújtott segítséget.

Az ilyen és ehhez hasonló rendezvényeken a két ország startupperei nagyon sokat tanulhatnak egymástól, és egy nagyszerű lehetőséget nyújtanak arra is, hogy az új inspirációk által új ötletek szülessenek meg.

 

A rendezvényt is támogató SMART-UP projekt fiatal és induló cégek közötti aktív üzleti együttműködések létrejöttét segíti elő. Célzott mentorálással, az innováció menedzsment ismereteinek bővítésével hosszú távon javulhatnak a túlélési esélyek.

 

Első lépésben fiatal osztrák és magyar cégek innovációs teljesítményének felmérésére kerül sor, majd az eredmények alapján cégre szabott innováció-menedzsment tanácsadásban részesülhetnek a résztvevő vállalkozások, célzott akciótervet kialakítva számukra. A kiválasztott ötletek, üzleti teamek számára tréningeket, szakmai workshopokat szerveznek, összekapcsolva a start-up közösség tevékenységével. A szakértők által piacképesnek ítélt ötleteket képviselő teamek coaching és mentorálás formájában további segítséget kapnak, hogy élesben elindíthassák az alapötletekre felépített vállalkozást.

 

A kismartoni Startup hétvége keretében értékes nyeremények is vártak a résztvevőkre, mint a Pioneers Festivel jegyek, Crowdfunding tanácsadás és egy 10.000 eurós befektetés a Pioneers Ventrues-től.

A hétvége győztese a Plan@ csapata lett, akik abban szeretnének segíteni az embereknek, hogy az egyéni fenntarthatósági törekvéseinek lássák a bizonyítható és mérhető hatását. “Olyan kérdésekre gondolj, hogy tényleg számít-e, ha fél fokkal lejjebb veszem a fűtést, vagy hogy hetente csak egyszer eszem húst? Mi van ha nem csak én csinálom ezt, hanem rajtam kívül még néhány ezren esetleg pár millióan? Láthatóvá akarjuk tenni, hogy mások hol tartanak ugyanezekben a kérdésekben és mi ezeknek az aggregált hatása.” – magyarázta Borissza Kitti az ötletük alapvetését.

 

Habár a Startup Pannonia célja az észak-nyugati régió és a burgenlandi startupperek aktivizálása volt, mégis érkeztek Budapestről és azon túlról is a hétvégi programra. A legtávolabbi jelentkező Gulyás Gergő volt, aki Kecskemétről érkezett, hogy képviselje a DuckPhoto csapatát. Végül ő érdemelte ki a legjobb pitchért járó külündíjat. Ők tulajdonképpen a fotós szolgáltatók Uberjén dolgoznak, szeretnék, ha olyan platformot tudnának kialakítani, ahol a kereslet közvetlenül találkozhat a jó minőségű fotós szakemberek kínálatával.

 

A két ország startupperei nagyon sokat tanulhatnak egymástól ezúttal is, és ismét bebizonyosodott, hogy a Startup Pannonia egy nagyszerű lehetőség a kezdeményezés arra, hogy az új inspirációk által új ötletek szülessenek meg.

 

A rendezvény az INTERREG V-A Ausztria-Magyarország Program ATHU052 – SMART-UP projektjének keretében valósult meg. A projektet az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatta.