Üdvözöljük a

Fontos tudnivalók a kéményseprésről gazdálkodó szervezetek, egyéni vállalkozók részére | GYMSKIK, Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Fontos tudnivalók a kéményseprésről gazdálkodó szervezetek, egyéni vállalkozók részére

Aki gazdálkodó szervezet székhelyének, telephelyének tulajdonosa – akár családi házról, akár társasházi ingatlanról van szó –, kötelezett a kéményseprés megrendelésére, elvégeztetésére és a munkadíj kifizetésére.

A kéményseprői szolgáltatás igénybevétele tehát a székhelyre és telephelyre egyaránt vonatkozik. Ha a székhely vagy telephely nem társasházban van, hanem egy különálló ingatlanon akkor a vállalkozás tulajdonosa vagy az egyéni vállalkozó, az egymással piaci versenyben álló kéményseprőipari szolgáltatók bármelyikétől, írásban rendelheti meg az égéstermék-elvezető ellenőrzését, szilárd fűtőberendezések esetén évente, gázüzemű berendezéseknél kétévente.

 

Ezen kéményseprőipari szolgáltatók nem tartoznak a katasztrófavédelem szervezetébe, mert egymással versenyben álló vállalkozások. Fontos tehát tudni, ha egy ilyen cég szakembere-megrendelés nélkül-becsönget hozzánk, hallgassuk meg, ám az általa kínált szolgáltatást elfogadni nem kötelező. Ugyanis a gazdálkodó szervezet a piaci szereplők közül szabadon válaszhat, viszont egyet mindenképpen választania kell. A Győr-Moson-Sopron Megyében munkavégzésre jogosult szolgáltatók listája a csatolt mellékletben olvasható.

 

Más a helyzet a társasházi lakóépületekben vagy többlakásos lakóingatlanokon lévő vállalkozások szék-, vagy telephelyeivel. Ezekben az ingatlanokban csak a katasztrófavédelem kéményseprői láthatják el a feladatot, azonban a vállalkozások ezesetben is díjkötelesek, míg a szolgáltatás magánszemélyek részére ingyenes. Mivel a kéményseprés és ellenőrzés, társasházak esetén sormunka keretében történik azt megrendelni nem kell.


2019. június 19. Forrás:http://gyor.katasztrofavedelem.hu